Positivlisten - hvilke kurser er der på positivlisterne?
Søger du et 6 ugers kursus for at forbedre dine muligheder på arbejdsmarkedet? Hvis du er ledig dagpengemodtager som enten er ufaglært eller faglært, har du mulighed for at søge kurser som fremgår af positivlisten. Ledige kan nemlig opkvalificere sig allerede fra første ledighedsdag med 6 ugers jobrettede kurser, som er på enten den regionale positivliste eller den landsdækkende positivliste.
Det kan være en god idé at henvende dig til dit jobcenter og høre mere om dine muligheder. Du er ligeledes velkommen til at kontakte os og høre mere om vores kurser.
Hvad er positivlisten?
Positivlisten er en liste over godkendte jobrettede kurser og uddannelser, designet til at hjælpe jobsøgende med at finde frem til de mest relevante kompetencegivende forløb. Listen inkluderer både længerevarende uddannelsesprogrammer og korte kurser, der sigter mod hurtig opkvalificering. Listen inkluderer kurser og uddannelser inden for områder med gode jobmuligheder og er derfor et nyttigt redskab, hvis du ønsker at komme tættere på arbejdsmarkedet. Du kan tilgå disse kurser og uddannelser via din sagsbehandler og godkendes af dit jobcenter eller din a-kasse.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har identificeret fire hovedkategorier af positivlister:
-
Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser)
-
Den regionale uddannelsespulje (kurser)
-
Uddannelsesløft med 110% af dagpengesatsen (erhvervsuddannelser)
-
Voksenlæring (erhvervsuddannelser)
Kurser for ledige på positivlisten
Hvilke kurser er der på positivlisten?
Positivlisten består først af en række kategorier – eksempelvis “akademisk arbejde”, “ledelse” og “salg, indkøb og markedsføring”. Positivlisten inkluderer også korte kurser designet til hurtig kompetenceopbygning.
Ved at klikke på en given kategori kan du se alle de godkendte kurser, der hører ind under kategorien. Det gør det nemt og overskueligt for dig at finde frem til det eller de kurser, som du er interesseret i. Gennem positivlisten har du mulighed for at få undervisning i alt fra regnskab og bogføring til programmering og it.
6 ugers jobrettet uddannelse
Seks ugers jobrettet uddannelse er en vigtig del af det danske arbejdsmarkedssystem, designet til at støtte ledige i deres søgen efter beskæftigelse. Positivlisten fungerer som en central guide til kurser og erhvervsgrupper, der tilbyder de mest lovende jobmuligheder. Denne liste indeholder en række godkendte kurser og uddannelsesforløb, som alle har det fælles formål at forbedre dine chancer for at finde arbejde hurtigst muligt. Hvis du er ledig og får dagepenge kan du tage en 6 ugers jobrettet uddannelse via din a-kasse. Hvis ikke du har en a-kasse, har du stadig mulighed for at ansøge om dit kursus gennem din sagsbehandler i jobcenteret.
Disse 6 ugers jobrettet uddannelse inkluderer en række korte kurser, der er skræddersyet til at imødekomme de umiddelbare behov på jobmarkedet og hurtigt erhverve nye kompetencer.
Hvert kursus eller uddannelsesforløb på listen opfylder en række kriterier:
-
De har en maksimal varighed på seks uger.
-
De er officielt godkendt af relevante myndigheder.
Positivlisten er en integreret del af initiativet ‘seks ugers jobrettet uddannelse’, som er målrettet forskellige grupper af ledige: ufaglærte, faglærte samt personer med kort videregående uddannelse (KVU) og en erhvervsfaglig uddannelse. Det er vigtigt at bemærke, at adgangen til disse seks-ugers uddannelser primært er rettet mod dagpengemodtagere og fleksjobvisiterede, der har de færreste faglige kompetencer.
Hvis du får dagpenge og vil vide mere om 6 ugers jobrettet uddannelse, skal du kontakte din a-kasse og få mere information.
Den regionale uddannelsespulje (kurser for ledige)
Er du uden job, har du mulighed for at tage korte uddannelsesforløb gennem din lokale jobcenters regionale uddannelsespulje. Denne pulje står åben for alle, der er på jobjagt. Selvom du har friheden til at foreslå specifikke kurser, skal de først godkendes af jobcenteret før tilmelding.
Positivlisterne for den regionale uddannelsespulje
Regionale positivlister tjener som værdifulde ressourcer for jobansøgere i Danmark, idet de præsenterer en omfattende liste over korte, erhvervsorienterede kurser, der er skræddersyet til de specifikke behov i hvert geografisk område. Regional positivliste er en nøgle ressource for adgang til kurser for ledige, der er tilpasset specifikke regionale behov. Danmark er inddelt i otte RAR-områder (Regionale Arbejdsmarkedsråd), og derfor findes der otte tilsvarende regionale positivlister:
Hvis du er interesseret i at tage kurser fra en regional uddannelsespulje, bør du kontakte dit lokale jobcenter eller din a-kasse for at få rådgivning om, hvilke muligheder der er tilgængelige for dig. Det er også værd at huske at du kan deltage på kurser, som er godkendt i tilstødende rar område til den region, som du bor i.
Disse regionale positivlister er ikke skabt tilfældigt. De er omhyggeligt sammensat baseret på en række faktorer, herunder aktuelle jobmarkedsanalyser, opgørelser af mangel på arbejdskraft i de enkelte RAR-områder, og input fra en bred vifte af relevante institutioner, herunder andre uddannelsesudbydere, jobcentre og a-kasser. Endelig godkendes og drøftes disse lister af de regionale arbejdsmarkedsråd, der har det endelige ansvar for at beslutte, hvilke korte, erhvervsrettede kurser der skal inkluderes i de regionale positivlister.
Kurserne, der præsenteres på de regionale positivlister, kan enten være private eller offentligt finansierede. De udbydes med henblik på at imødekomme lokale behov for arbejdskraft og kan derfor variere betydeligt fra en region til en anden.
Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og deres tre regionale arbejdsmarkedskontorer (AMK) som, i samarbejde med de otte regionale arbejdsmarkedsråd (RAR), står for udarbejdelsen af disse regionale positivlister. Den regionale positivliste opdateres og offentliggøres to gange årligt, præcis den 1. april og den 1. oktober, så de altid afspejler de aktuelle behov på arbejdsmarkedet.
Hvilke krav er der for at deltage på et 6-ugers kursus fra positivlisten?
Her er de nødvendige betingelser, du skal leve op til:
-
Du er enten ufaglært eller faglært og modtager i øjeblikket dagpenge.
-
Som dagpengemodtager har du en kort videregående uddannelse (KVU) samt en erhvervsfaglig uddannelse.
-
Du har været ledig i mindre end 9 måneder, men for personer under 25 år gælder en grænse på 6 måneder. Dette indebærer, at din 6 ugers jobrettede uddannelse skal være gennemført inden du har været ledig i mere 6 måneder hvis du er under 25 år. Hvis du er over 25 år, skal uddannelsen være afsluttet inden 9 måneders ledighed.
Deltagere kan vælge mellem en række korte kurser, der er designet til hurtigt at forbedre deres jobfærdigheder.
Det er værd at bemærke, at adgang til kurser på positivlisten gennem din a-kasse ikke er mulig, hvis du har en lang, videregående uddannelse, medmindre dette bliver godkendt af jobcentret på den regionale positivliste. Det er også vigtigt at understrege, at du får dagpenge i hele den periode, du deltager i kurset. Desuden er det din a-kasse eller dit jobcenter, der står for at dække kursets omkostninger i fuldt omfang.
Positivlisten: Arbejdstilladelse og opholdstilladelse
Er du ny i Danmark og har modtaget et jobtilbud, der er inkluderet på positivlisten, og derved et område hvor vi mangler arbejdskraft? I så fald er du berettiget til at ansøge om en arbejds- og opholdstilladelse baseret på positivlistereglerne. For at kvalificere dig skal du dog besidde den nødvendige uddannelsesbaggrund for den pågældende stilling som du er blevet tilbudt af din arbejdsgiver.
Denne ordning er ligeledes anvendelig for asylansøgere, der har sikret sig arbejde på positivlisten.
Når du opnår en arbejdstilladelse via positivlisten, er det vigtigt at være opmærksom på, at din beskæftigelse er begrænset til netop det job eller den virksomhed, som tilladelsen dækker.
Desuden, hvis du har opnået opholdstilladelse med henblik på jobsøgning i Danmark, kan din arbejdstilladelse ophøre, før din opholdstilladelse gør. Det er derfor essentielt, at du ikke tager arbejde i denne periode, da den udelukkende er til for at finde et nyt job i landet.
Ofte stillede spørgsmål om positivlisten
Hvad er positivlisten?
På positivlisten kan du finde en oversigt over alle kurser for ledige, der er omfattet af ordningen for seks ugers jobrettet uddannelse, og som du derfor er berettiget til at søge. Det kan både være et AMU kursus eller normal 6 ugers jobrettet uddannelse. På et kursus får du efterspurgte kompetencer, inden for et område hvor der er mangel på arbejdskraft. Det er et tilbud til ledige, som sørger for at få personen uden job opkvalificeret med relevante kompetencer og få viden inden for felter der er efterspurgt på jobmarkedet. Positivlisten inkluderer en række korte kurser designet til hurtigt at forbedre jobsøgendes færdigheder. Tilmeld dig et kursus i dag og få styrket dine kompetencer. Udover kurserne du har mulighed for at søge her, kan du se den samlede landsdækkende positivliste. Den PDF finder ud her (åbner i nyt vindue).
Hvad er forskellen på de regionale positivlister og den landsdækkende positivliste?
Vær opmærksom på de to typer positivlister: Den landsdækkende og de regionale Der eksisterer to hovedtyper af positivlister, hvor du kan finde jobrettede kurser: Den landsdækkende positivliste og de regionale positivlister. Mens nogle kurser er tilgængelige på den landsdækkende liste, kan andre kun findes på en af de regionale lister.
Den Landsdækkende Positivliste:
Denne liste er relevant for dig, hvis du er ufaglært, faglært eller har en kort videregående uddannelse. Det unikke ved den landsdækkende liste er, at du kan vælge et kursus herfra uanset din bopælsregion i landet.
For at ansøge om et kursus fra den landsdækkende liste, udfylder du en AR237-formular. I denne formular udfylder du selv rubrik 1, mens a-kassen udfylder rubrik 2. Bilag 1 vil primært blive udfyldt af det uddannelsessted, du vælger.
Regionale Positivlister:
Hvis du ikke falder ind under de kategorier, der er omfattet af den landsdækkende positivliste, skal du i stedet søge på de regionale lister. Disse er opdelt i 8 forskellige regioner:
Din bopælsregion vil normalt være udgangspunktet for, hvor du kan tage kurser. Men det er også muligt at vælge kurser i nærliggende regioner. Det er jobcentret, der skal godkende dit kursusvalg, og det sker på baggrund af din jobplan. Du skal kunne argumentere for, at det valgte kursus vil forbedre dine chancer for beskæftigelse.
Så uanset din situation, har du flere muligheder for at forbedre dine kvalifikationer og jobmuligheder gennem disse positivlister.
Hvem står bag skabelsen af positivlisten?
Beskæftigelsesministeriet har ansvaret for at sammensætte positivlisten, i samarbejde med både Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Valget af AMU-kurser og enkeltfag inden for EUD foretages af 11 særlige efteruddannelsesudvalg. Akademiuddannelserne vælges af Uddannelses- og Forskningsministeriet gennem deres Kontaktudvalg for Akademiuddannelser.
Hvilke kriterier skal kurser på positivlisten opfylde?
Kurser, der er inkluderet på positivlisten, skal leve op til to centrale kriterier:
-
De skal fokusere på at give af nye kompetencer og opkvalificering af kvalifikationer, som der er et klart behov for på arbejdsmarkedet.
-
Kurserne skal have et målrettet fokus på at forberede deltagerne og gøre dem kvalificeret til en specifik jobfunktion som kan hjælpe dem komme i job.
Hvordan bliver et kursus optaget på positivlisten?
De involverede ministerier og udvalg samler omfattende data om det aktuelle danske arbejdsmarked. Dette danner grundlag for dybdegående analyser, der identificerer nøgleområder inden for uddannelse, hvor der er et markant behov for arbejdskraft. Således sikres det, at alle kurser på positivlisten er målrettet områder med et reelt og aktuelt behov for kvalificerede medarbejdere. Når et kursus er på positivlisten, kan du deltage i kurset, hvis du er berettiget. Du kan kontakte enten a-kassen eller jobcentret for at afklare hvorvidt du er berettiget til 6 ugers jobrettet uddannelse via. positivlisten.
Hvornår opdateres positivlisten med nye kurser?
Opdateringen af positivlisten varierer afhængigt af, om det drejer sig om “Seks ugers jobrettet uddannelse” eller “Den regionale uddannelsespulje.”
For “Seks ugers jobrettet uddannelse” gennemføres en årlig landsdækkende opdatering, der finder sted den 1. marts.
I forbindelse med “Den regionale uddannelsespulje” lanceres en ajourført liste specifikt for hvert RAR-område. Dette sker to gange om året: den 1. april og den 1. oktober. Disse datoer er fastlagt som de officielle tidspunkter for opdatering af listen.
Hvis du overvejer at deltage i et kursus eller en jobrettet uddannelse, anbefales det at markere disse datoer i din kalender. Dette giver dig en mulighed for hurtigt at få et overblik over nye og relevante kursusmuligheder.
Hvad er erhvervsrettede kurser?
Erhvervsrettede kurser spiller en central rolle i at sikre, at arbejdsstyrken i Danmark er velkvalificeret og i stand til at imødekomme de skiftende krav på arbejdsmarkedet. Disse kurser er designet til at give deltagerne de nødvendige færdigheder og viden, der kræves i specifikke erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Ved at deltage i erhvervsrettede kurser, kan du forbedre dine jobmuligheder markant. Kurserne på positivlisten er nøje udvalgt for at sikre, at de matcher de aktuelle behov på arbejdsmarkedet. Dette betyder, at du kan være sikker på, at de kompetencer, du opnår, er efterspurgte af arbejdsgivere.
Uanset om du er nyuddannet eller har flere års erfaring, kan videregående uddannelser og erhvervsrettede kurser hjælpe dig med at opkvalificere dig og forblive konkurrencedygtig på arbejdsmarkedet. Det er en investering i din fremtid, der kan åbne dørene til nye og spændende jobmuligheder.
Hvad er De Regionale Arbejdsmarkedsråd?
De Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) er en central del af Danmarks arbejdsmarkedssystem. De arbejder for at skabe en bedre sammenhæng mellem arbejdsmarkedets behov og den beskæftigelsesindsats, der udføres regionalt. Rådene består af repræsentanter fra både arbejdsgivere, arbejdstagere, uddannelsesinstitutioner samt regionale og lokale myndigheder.
RAR’s opgave er at rådgive og støtte de regionale arbejdsmarkedsaktører, så beskæftigelsesindsatsen kan tilpasses de specifikke behov i den enkelte region. De arbejder med at fremme beskæftigelsen og mindske arbejdsløsheden ved at sikre, at arbejdsmarkedet har adgang til den nødvendige kvalificerede arbejdskraft.
En vigtig del af RAR’s arbejde er at overvåge udviklingen på arbejdsmarkedet, så de kan bidrage med rådgivning om tiltag, der kan understøtte regionens arbejdsmarked bedst muligt. Derudover hjælper de med at udvikle regionale arbejdsmarkedsstrategier, der sikrer, at indsatsen er både målrettet og effektiv.
Sammenfattende spiller De Regionale Arbejdsmarkedsråd en vigtig rolle i at tilpasse og styrke beskæftigelsesindsatsen i Danmark, så den er i tråd med de konkrete udfordringer og muligheder, der findes i de forskellige regioner.
Vil du høre mere om vores kurser?
Udfyld formularen og bliv kontaktet uforpligtende
5 / 5. 8