6 ugers jobrettet uddannelse
Er du ledig? Så har du ret til 6 ugers jobrettet uddannelse. Din a-kasse eller dit jobcenter kan dække omkostningerne for en seks ugers jobrettet uddannelse for ledige. Det betyder for dig, at du kan starte på en uddannelse gratis. Alle uddannelser er godkendt på den landsdækkende positivliste og udbydes også som online. Udforsk vores kurser for ledige og find det rette til dine karrierebehov.

Udvalg af 6 ugers jobrettet uddannelse
Hvad er 6 ugers jobrettet uddannelse?
6 ugers jobrettet uddannelse er et tilbud til dig som faglært eller ufaglært dagpengemodtager. Det giver dig mulighed for at styrke dit cv med nye faglige kompetencer på kun 6 uger. Dette tilbud henvender sig særligt til personer med færrest faglige kompetencer, herunder ufaglærte og faglærte ledige modtagere af dagepenge samt personer med kort videregående uddannelser (KVU). Det unikke ved denne uddannelse er, at den styrker dine jobmuligheder ved at gøre dig mere attraktiv på arbejdsmarkedet. Kurserne, der indgår i dette forløb, varierer i indhold, men alle sammen sigter mod at forbedre dine chancer for beskæftigelse. En vigtig del af dette er positivlisten, der viser hvilke kurser du kan vælge.
Listen afgrænser de erhvervsrettede uddannelser, der er godkendt til seks ugers jobrettet uddannelse. Kurserne kan samlet set strække sig over en periode på op til seks uger, og de tilbydes for at sikre, at du som deltager får de nødvendige redskaber til at navigere bedre på arbejdsmarkedet.
Hvem har ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse?
Hvis du opfylder kravene, har du ret til seks ugers jobrettet uddannelse efter 5 ugers ledighed (karensperioden). Hvis du er i en opsigelsesperiode, kan du dog starte på 1. ledighedsdag. Retten til seks ugers jobrettet uddannelse henvender sig primært til dagpengemodtagere og dem, der er visiteret til fleksjob. Målgruppen dækker over personer uden en videregående uddannelse – det vil sige ufaglærte og faglærte arbejdssøgende samt dem med kortere videregående uddannelser (KVU), som også har en erhvervsfaglig baggrund.
Disse grupper har mulighed for at vælge kurser, som kan styrke deres kompetencer og forbedre deres jobmuligheder.
Efter 5 ugers ledighed opnår man retten til denne uddannelse. Det giver ledige en unik chance for at tilmelde sig relevante kurser inden for deres erhvervsgruppe. Disse kurser er listet på den landsdækkende positivliste, sikrende at de jobrttede uddannelsesforløb er målrettet mod områder med gode jobmuligheder.
Dette giver deltagerne et solidt grundlag for at vende tilbage til arbejdsmarkedet med nye og efterspurgte kompetencer.
Betingelser for at deltage i jobrettet uddannelse
For at kunne deltage i 6 ugers jobrettet uddannelse, skal man opfylde bestemte krav, hvilket giver adgang til relevante kurser og kompetenceopbygning.
Uddannelsesniveau krav
Kravene til uddannelsesniveau for at deltage i en 6 ugers jobrettet uddannelse er specifikke. Retten til denne type uddannelse gælder primært for dagpengemodtagere og fleksjobvisiterede, der har de færreste faglige kompetencer i samfundet.
Målgruppen inkluderer ufaglærte, faglærte ledige samt personer med kort videregående uddannelser (KVU), som også har en erhvervsfaglig baggrund. Det sikrer, at dem med mest brug for opkvalificering får adgang til nødvendige kurser og uddannelser.
Deltagere skal ofte opfylde bestemte kriterier baseret på deres nuværende uddannelsesniveau og erhvervserfaring. Dette system er designet til at hjælpe individer med at forbedre deres jobmuligheder ved at tilegne sig nye kompetencer eller opdatere eksisterende. Har du en længere uddannelse, kan du ikke søge 6 ugers jobrettet uddannelse, og skal i stedet søge via den regionale positivliste som dit jobcenter skal godkende.
For mange åbner det døre til nye karriereveje inden for brancher, hvor der er særligt gode jobmuligheder. Du behøver ikke at søge arbejde under de seks ugers jobrettet uddannelse.
Hvad er seks ugers jobrettet uddannelse positivliste?
Der findes en seks ugers jobrettet uddannelse positivliste med kurser og uddannelsesforløb, som du har mulighed for at søge via dit jobcenter eller a-kasse. Disse kurser og 6 ugers jobrettet uddannelser er nøje udvalgt for at styrke deltagerens jobmuligheder inden for specifikke erhvervsgrupper. Positivlisten er en liste over alle de kurser, som befinder sig under ordningen for seks ugers jobrettet uddannelse, som er finansieret af puljemidler.
Listen afgrænser mulighederne til de mest efterspurgte kompetencer på arbejdsmarkedet, hvilket sikrer at uddannelserne er relevante og øger dine muligheder for beskæftigelse efter afslutning.
Listen opdateres løbende for at matche den aktuelle efterspørgsel efter arbejdskraft. Det giver ledige mulighed for at tilegne sig nye kompetencer eller opdatere eksisterende evner, der er i høj kurs blandt arbejdsgivere.
Ved at fokusere på uddannelser inden for områder med gode jobmuligheder, spiller positivlisten en vigtig rolle i at hjælpe ledige tilbage på arbejdsmarkedet.
Hvad er den landsdækkende positivliste?
Den landsdækkende positivliste er en dynamisk og omhyggeligt kurateret oversigt over uddannelsesprogrammer og kurser designet til at forbedre beskæftigelsesmulighederne for arbejdsløse. Listen, som er sammensat af STAR.dk, opdateres regelmæssigt for at sikre, at den afspejler de nuværende og fremtidige behov på arbejdsmarkedet. Dette strategiske værktøj er afgørende for at sikre, at de kurser, der tilbydes, direkte imødekommer de færdigheder og kompetencer, som er i høj efterspørgsel blandt arbejdsgivere.
I modsætning til regionale positivlister, som fokuserer på behovene i specifikke geografiske områder, dækker den landsdækkende positivliste et bredere spektrum af erhvervsfaglige og akademiske uddannelsesmuligheder på tværs af forskellige sektorer. Dette omfatter et varieret udvalg fra erhvervsuddannelser til korte videregående uddannelser, der sigter mod at opkvalificere arbejdsløse for en bred vifte af roller i forskellige industrier. Er ufaglært eller faglært dagpengemodtager – eller dagpengemodtager med kort videregående uddannelse (KVU), der samtidig har en erhvervsfaglig uddannelse, kan søge om at deltage i jobrettet uddannelse gennem denne liste.
Hvad er den regionale positivliste?
Den regionale positivliste er en skræddersyet oversigt, der præsenterer uddannelsesmuligheder og kurser nøje udvalgt for at møde de specifikke behov på arbejdsmarkedet inden for forskellige regioner af landet. Denne liste udarbejdes af lokale jobcentre, som har en dybdegående forståelse af de regionale økonomier og de kompetencer, som er mest efterspurgte inden for de lokale industrier og sektorer.
Valget af en uddannelse fra den regionale positivliste kan derfor markant forbedre dine chancer for beskæftigelse ved direkte at adressere de unikke behov og muligheder, der findes inden for din specifikke region. Det giver en enestående chance for at finjustere dine kompetencer og gøre dig til en attraktiv kandidat for de job, der er tilgængelige lokalt.
Den væsentligste forskel mellem den regionale positivliste og den landsdækkende positivliste ligger i deres fokusområder. Mens den landsdækkende liste tilbyder en bredere vifte af uddannelsesmuligheder designet til at opfylde nationale arbejdsmarkedstrends og behov, fokuserer den regionale liste på at matche uddannelsesmulighederne med de lokale økonomiers særlige krav og muligheder. Dette gør den regionale positivliste til et vitalt redskab for at styrke den lokale beskæftigelse og økonomi, da den fremmer en arbejdsstyrke, der er optimalt tilpasset regionens specifikke industrielle og erhvervsmæssige landskab.
Skal 6 ugers jobrettet uddannelse søges i a-kassen eller jobcentret?
Til 6 ugers jobrettet uddannelse skal du henvende dig til din a-kasse. A-kassen hjælper dig med at finde de rette kurser på positivlisten, der matcher dine behov og forbedrer dine jobmuligheder.
Din sagsbehandler vil vejlede dig igennem processen og sikre, at du opfylder betingelserne for at deltage i uddannelsen.
Hvis du vil søge om et 6 ugers kursus for ledige, spiller jobcenteret en stor rolle. De kan give information om dine rettigheder og pligter i forbindelse med uddannelsen. Men det er jobcentret, der godkender din deltagelse i uddannelsesforløbet og sikrer, at det ligger inden for rammerne af de jobrettede kurser på positivlisten.
Hvordan må jeg sammensætte uddannelsen?
Du har mulighed for at vælge frit blandt relevante kurser på positivlisten, så længe de er inden for samme erhvervsgruppe. Dette sikrer, at kurset for ledige matcher dine karriereambitioner og øger dine jobmuligheder inden for det ønskede felt.
Uddannelser fra forskellige erhvervsgrupper kan ikke kombineres, hvilket understøtter en målrettet opkvalificering.
Valget af kurser skal stemme overens med behovene på arbejdsmarkedet og din personlige udviklingsplan. Det er vigtigt at konsultere positivlisternes indhold og finde de kurser, der bedst matcher dit mål om erhvervsretning.
På den måde bliver din uddannelse ikke kun relevant, men også en stærk platform for din fremtidige karriere.
Sådan søger du om en 6 ugers jobrettet uddannelse
At søge om en 6 ugers jobrettet uddannelse kræver forberedelse og kendskab til procedurer. Her er trinene du skal følge for at få adgang til din rettighed:
- Kontroller din berettigelse. Forsikr dig om, at du opfylder kriterierne som dagpengemodtager eller er fleksjobvisiteret med færrest faglige kompetencer.
- Besøg dit lokale jobcenter. De vil guide dig gennem processen og hjælpe med at finde kurser, der matcher dine behov og interesser.
- Se hvilke kurser der udbydes her på siden. Hvis du er i tvivl om hvad der bedst supplerer dine kompetencer, kan du kontakte os og få mere at vide.
- Udfyld AR237 blanketten korrekt. Din a-kasse stiller alle nødvendige skemaer til rådighed og kan hjælpe med vejledning omkring dette punkt.
- Indsend din ansøgning gennem din a-kasse, alt efter hvad der er mest relevant i din situation.
- Du skal deltage i møder eller samtaler, hvis det kræves af a-kassen og jobcentret som en del af ansøgningsprocessen.
- Vær tålmodig mens du venter på godkendelse og vær klar til at starte på dit kursus når plads bekræftes.
Økonomi under forløbet
Under forløbet med seks ugers jobrettet uddannelse, har dagpengemodtagere og fleksjobvisiterede ret til økonomisk støtte. Denne støtte bidrager til at dække den lediges leveomkostninger, mens de opgraderer deres kompetencer gennem kurserne. Du kan ligeledes have mulighed for at få tilskud til kost og logi, hvis der er langt fra din bopæl til uddannelsesstedet.
Det giver deltagerne mulighed for at fokusere på deres uddannelse uden at bekymre sig for meget om deres økonomiske situation.
Kurserne, som er en del af den seks ugers jobrettede uddannelse, varer samlet set op til seks uger. Denne periode er kritisk, da den kan påvirke deltagerens økonomi på kort sigt.
Dog er målet med denne investering i uddannelse at forbedre jobmulighederne og dermed sikre en bedre økonomisk fremtid for deltageren. Dette understøtter betydningen af at udnytte retten til uddannelse efter 5 ugers ledighed for at styrke den personlige og faglige vækst.
Elsket af +10.000 kursister
Inspirerende og udviklende kursus, der giver en masse af gå-på-mod til at blive klædt ekstra godt på ude i erhvervslivet. Enorm dygtige og imødekommende undervisere, der yder en professionel undervisning, med en masse gode fif og vejledning. Ville ønske at kurset varede længere tid 🙂
Fagligt stærke undervisere med god indsigt og forståelse for det enkelte menneske. God og hurtig feedback på spørgsmål og udfordringer. Godt kursusindhold + ekstra i undervisningsmateriale. Undervisning med smil på læben. Jeg startede på bar bund og har fået utrolig meget med mig.
Ofte stillede spørgsmål om
6 ugers selvvalgt uddannelse
Hvad er 6 ugers jobrettet uddannelse?
Seks ugers jobrettet uddannelse er et tilbud til ledige, der giver dem chance for at forbedre deres kompetencer gennem kursusforløb på positivlisten. Denne uddannelse kan hjælpe med at øge jobmulighederne inden for forskellige erhvervsgrupper.
Hvem kan deltage i 6 ugers jobrettet uddannelse?
Både ufaglærte og faglærte dagpengemodtagere har ret til at deltage i 6 ugers jobrettet uddannelse. De skal være godkendt af enten deres a-kasse eller jobcenter for at være berettigede.
Hvordan finder jeg kurser jeg kan deltage i?
Kurserne, du kan vælge mellem, findes på den landsdækkende positivliste. Den inkluderer erhvervsfaglige og kort videregående uddannelser, som er målrettet sektorer med gode jobmuligheder.
Skal jeg selv betale for 6 ugers jobrettet uddannelse?
Nej, 6 ugers kurser finansieres af puljemidler, hvilket betyder, at det er et gratis tilbud for de deltagere, der opfylder betingelserne. Deltagerne kan endda søge om befordringsgodtgørelse gennem deres jobcenter.
Kan jeg vælge et hvilket som helst kursus fra positivlisten?
Ja, du kan vælge mellem forskellige kurser fra positivlisten, så længe de falder ind under den samme erhvervsgruppe som din baggrund eller dine interesser. Dit valg skal godkendes af dit jobcenter eller a-kasse.
Hvordan ansøger jeg om 6 ugers jobrettet uddannelse?
Du starter processen ved at kontakte dit jobcenter eller a-kasse. De vil guide dig gennem ansøgningsprocessen og hjælpe med at udfylde den nødvendige blanket, så du kan få godkendt dit kursusvalg fra positivlisten.
Hvornår har man ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse?
Retten opnås efter 5 ugers ledighed. Hvis du søger kurser i opsigelsesperioden, kan du starte på uddannelsen i op til 6 uger allerede fra første ledighedsdag.
Du kan være berettiget til denne ordning, hvis du modtager dagpenge og enten er ufaglært, faglært eller hvis du er en af de ledige med en kort videregående uddannelser. At være ufaglært betyder, at du har gennemført grundskolen og eventuelt en gymnasial uddannelse. Er du faglært, har du både en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse, som for eksempel grafiker, kok eller salgsassistent. Du er også kvalificeret, til at søge jobrettet uddannelse hvis du både er faglært og har en erhvervsakademiuddannelse.
Din ledighedsperiode må maksimalt være 9 måneder, eller 6 måneder hvis du er under 25 år. Det betyder, at din 6-ugers jobrettede uddannelse skal være færdiggjort inden du har været ledig i enten 9 eller 6 måneder, afhængig af din alder.
Endelig skal det kursus, du har valgt, være opført på den landsdækkende positivliste.
Kan en jobrettet uddannelse vare mere end 6 uger?
Med godkendelse fra jobcentret godkendelse kan du deltage i uddannelsesforløb, der ligger ud over de 6 uger. Fra 2019 til 2026 er der afsat ekstra finansiering gennem puljemidler, hvilket gør det muligt for dig som dagpengemodtager kan deltage i kurser som er længere. Uddannelsen er struktureret således, at de første 6 uger er en jobrettet uddannelse som godkendes af a-kassen, mens de resterende uger som tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, finansieret af puljemidler. I denne sammenhæng er det jobcenteret som bevilliger den del af kursusforløbet, som ligger ud over de 6 uger. Læs mere om loven for aktiv beskæftigelsesindsats her.
Det er faktisk ret simpelt og ligetil.
At ansøge om en 6 ugers jobrettet uddannelse eller et kursus for ledige er faktisk ikke så indviklet, som du måske tror.

Find dit kursus og tilmeld dig uforpligtende. Herefter vil du blive kontaktet af kursusudbyderen, som vejleder dig videre i processen.

Kursusudbyderen vil hjælpe dig i ansøgningsprocessen hos enten a-kasse eller jobcenter.

Når du er blevet godkendt på kurset, er du klar til at starte og øge dine chancer for at komme tilbage på arbejdetmarkedet.
God fornøjelse!